Wat doet angst met een mens?

Wat doet angst met een mens?Angst is een emotie, die ons waarschuwt voor acuut gevaar. Dat is althans de bedoeling van deze emotie. Als je hand te dicht bij de kachel komt, geeft je psyche je al een seintje. Al voordat je je hand brandt.

Hieruit blijkt dat angst, na acuut gevaar weer ons lichaam verlaat. Maar wat als dat niet gebeurt? Omdat we aan het desbetreffende voorval blijven denken? Dat wat er is gebeurd, zo’n enorme impact op ons heeft, dat we het blijven vasthouden. Aan blijven denken en we het vaak dan groter maken dan het in werkelijkheid is.

Want tenslotte ben je er nog en is het acuut gevaar geweken? Dan houd je angst vast. Zoals we dat noemen. En angst vasthouden, betekent dat je hoofd er de hele dag mee bezig is. Er is geen ruimte voor herstel en de emotie los te laten. Je houdt dus als het ware de angst in stand.

Dit heeft grote gevolgen voor je welzijn. Denk maar eens na dat je 24 uur in gedachten bezig bent, met iets. Dat kost energie. Dat maakt nog angstiger. Dat geeft concentratieproblemen. Dat geeft slaapproblemen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Des te langer je bezig blijft in gedachten, des te meer voed je de angst. Dat kan zover gaan dat je angstig wordt voor andere dingen. Dat je geen gesprekken meer aan durft te gaan. Dat je geen relatie meer aan durft te gaan. Dat je de straat niet meer op durft te gaan.

Terwijl datgene waarbij je angst voelde, al lang voorbij is, ben jij er nog steeds mee bezig. En ondermijnt je functioneren inmiddels flink.

Nu is dit nog iets waarvan je weet dat het je is overkomen. Er zijn ook situaties die je als kind meemaakt, waar je, als je zo jong bent, nog totaal geen weet van hebt. Maar je wel angstig door geworden bent en het op een gegeven moment niet in de gaten hebt. Dat je je leven leidt vanuit en ingegeven door de angst.

Je komt er wel achter. Want iets in jou vertelt je, ga, durf dat te doen. Maar het is zo eng. Toch zul je op een gegeven moment iets moeten, wil je een leven leiden waar je blij en gelukkig van wordt.

Het is de liefde die je telkens stimuleert, die je wilt laten zien dat de angst de meest slechte raadgever is, die je maar kunt bedenken. Na heel veel tegenslag, word je als een kat door de liefde in het nauw gedreven. Dan moet je wel. En wat gebeurt er dan?

Je bevrijdt jezelf zo van al die angstgedachten. En dan denk je, heb ik mij daar al die jaren zo bang voor gemaakt? Heb ik daar al die jaren van mijn leven voor gegeven?

Weet je, blij dat je er doorheen bent en de rest van je leven, nooit meer jezelf dit aan zal doen. Je hebt de liefde van je leven gevonden. Jezelf!

Medium Clarisa

Box 53

Top-Paragnosten.nl