Zonder vertrouwen kan niemand bouwen

Zonder vertrouwen kan niemand bouwenWe leven in een tijd waarin veel naar boven komt. Er zijn een aantal crisissen die van ons allemaal iets vragen. Ja, van ons allemaal. Niet alleen een overheid. Alhoewel die momenteel aan alle kanten grote steken laten vallen.

Maar die komen nu wel aan het licht. En dat is maar goed ook. Want als de burger geen vertrouwen heeft in zijn overheid, die op hun beurt daardoor niet bouwt. Hoe kunnen we als mens dan aan iets bouwen, of opbouwen!

Zonder vertrouwen, dat start met zelfvertrouwen, kan simpelweg niet iets worden opgebouwd. Je kunt een relatie willen starten, maar als vertrouwen ontbreekt, houdt de relatie geen stand. Je kunt bouwen aan je carrière, maar als zelfvertrouwen ontbreek. Ben je niet zichtbaar, ontbreek lef en durf, ben je in feite onzichtbaar en niemand zal jouw waarde kunnen zien. Niet gek dan, dat je plek waar je zit, blijft. Omdat je niet met op en schouders boven iets uitsteekt.

Liefde kan ook niet zonder vertrouwen. Liefde vraagt om een overgave, omdat liefde zelf alleen maar onzekerheden kent. Als daar geen vertrouwen onder zit, kunnen we ons er niet aan overgeven. Daar vraagt liefde wel om, elke dag weer. De ander voelt dat, die reageert daar op. Die trekt zich terug uit de verbinding.

Want het ontbreekt aan spontaniteit, enthousiasme, alles staat in een ander teken. In het teken van de angst. Angst twijfelt, zal ik wel, zal ik niet. Hoe moet ik mij gedragen. Blijft de ander wel, vindt de ander mij wel leuk genoeg. Houdt de ander wel voldoende van mij.

Allemaal vragen die we onszelf gaan stellen als het vertrouwen ontbreekt. Ondertussen tikt de klok door, en zul je merken, dat datgene wat je zelf voor ogen hebt, zich niet realiseert. Dit alles, omdat vertrouwen ontbreekt.

Ieder mens wordt met vertrouwen geboren. Als baby weet je heel goed wat je nodig hebt. Je geeft, zonder woorden aan, wat je mist en er wordt acuut op gereageerd. Althans voor de meesten. Maar alles wat je meemaakt als kind, kan er voor zorgen dat je zelfvertrouwen langzaam verdwijnt.

Als je je als kind niet mag gedragen zoals jij bent, dat unieke mens, dan ga je je “verstoppen”, dan ga je je op een gegeven moment anders gedragen. Dan ontstaat de twijfel. Dat je je afvraagt, ben ik wel goed genoeg? Doe ik iets verkeerd, omdat ze mij niet laten zijn, wie ik zelf diep van binnen voel.

Zo word je ouder en volwassen en heb je diep van binnen, onbewust, een angst gecreëerd, die jouw zelfvertrouwen aan alle kanten ondermijnd. Je leeft je leven, je doet je ding, maar iets in jou is toch verandert.

Je spirit durft niet volledig meer te stralen. Die is bang dat als die straal, anderen dat niet fijn vinden. Dus weg zelfvertrouwen en hallo de angst die het overgenomen heeft. Je weet dit niet, je komt er wel achter. Omdat alles wat jij zo graag voor elkaar wilt krijgen, het je niet lukt.

Hoe kun je de angst die je in je hebt, om gaan zetten in kracht! Want dat is wat je is ontnomen. Door je te wenden tot een top paragnost of top medium van Top-Paragnosten! Zij laten je zien wat er anders had gekund. Dan begrijp je dat er wel degelijk een mogelijkheid is, om jouw leven de juiste vorm te gaan geven.

En dat is zelfvertrouwen. Ze vertellen je ook hoe je dat weer kunt krijgen!

Medium Clarisa

Top-Paragnosten